//

Dzisiaj jest niedziela
22 czerwca 2025
.
Temperatura powietrza
17.06 °C

.
Gości na portalu: 43
.
Polecamy
Osobówka zatrzymała się za barierkami
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
   Wyrzysk, dodano: 2016-12-30, godz.17:25

Warsztaty kulinarne w CKZiU

W myśl słów Immanuela Kanta, iż „wszystka wiedza pochodzi z doświadczenia”, dnia 16 grudnia, uczniowie z klasy pierwszej technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. W pracowni gastronomicznej gościliśmy pana Emila Dziubaka - regionalnego szefa kuchni Unilever Food Solutions i pana Michała Solińskiego - starszego doradcę kulinarnego ds. sprzedaży. Nasi uczniowie pod okiem znakomitego szefa kuchni mogli zgłębić tajniki kulinarne.



Pan Emil przygotował na to spotkanie bardzo ciekawe menu i od razu zaprosił młodzież do wspólnej pracy. Do przygotowania uczniowie mieli dania z wątróbki z kozim serem, polędwiczki wieprzowej i łososia z carpaccio z buraków, kalarepy. Nie zabrakło również pysznego waniliowo – czekoladowego deseru.







Całe spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze, a pytaniom do szefa kuchni nie było końca. Oprócz poznania niebanalnych zestawień smaków młodzi gastronomowie mieli także okazję zapoznać się z nowymi kulinarnymi trendami, miedzy innym z próżniowym gotowaniem w folii, zwanym sous vide.



Organizator warsztatów - pani Alina Kwiatkowska - zapewnia, że to nie ostatnie tego typu zajęcia młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy już dziś mogą zastanawiać się, z jaką kuchnią i z jakimi daniami przyjdzie im się zmierzyć podczas kolejnych warsztatów.

   

Powrót do strony głównej