21 czerwca 2025 . Temperatura powietrza 24.62 °C . Gości na portalu: 30 . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2017-06-01, godz.23:06 DLA KOGO?
Powrót do strony głównej
Technik żywienia i usług gastronomicznych w CKZiU
DLA KOGO?
Jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo - żywieniowej.
UMIEJĘTNOŚCI:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.

ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM
kelner,
kucharz,
barman,
bufetowy,
kierownik sali,
technolog żywienia,
kierownik produkcji ,
manager gastronomii,
organizator imprez,
MIEJSCA PRACY
Restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie,
Przedszkola, stołówki, internaty,
Hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
Własna firma.
KIERUNKI STUDIÓW ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ:
Technologia żywności,
Towaroznawstwo ,
Dietetyka,
Żywienie człowieka i nauki konsumenckie,
Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,
Hotelarstwo i turystyka,
Organizacja i zarządzanie w gastronomii.

Warto dodać, iż nad tym właśnie kierunkiem patronat objęła „Dolina Noteci”, co wiąże się z wieloma profitami dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Dzięki współpracy z „Doliną Noteci” uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych m. in. będą mogli odbywać w firmie patronackiej praktyki zawodowe oraz staże szkoleniowe.



